Un chatbot inteligent dedicat instituțiilor publice, care poate gestiona mai eficient relația cu cetățenii, a fost dezvoltat în cadrul proiectului SCALE de compania Holisun din Baia Mare, alături de clusterul clujean Transilvania IT, cel mai mare cluster de tehnologie din România și orchestratorul Transilvania Digital Innovation Hub.

Instrumentul digital creează o legătură directă cu administrația locală, înlesnind accesul cetățenilor la informații. Acesta a fost deja testat de Primăria comunei Florești, județul Cluj, care dorește să implementeze soluția pe termen lung, pentru a înlesni dialogul cu locuitorii.

Robotul poate oferi diverse informații și detalii, atât în ceea ce privește orarul, organizarea și activitatea departamentelor Primăriei, dar și despre istoria, așezarea geografică și chiar despre legendele comunei.

Chatbot-ul a fost dezvoltat cu ajutorul Inteligenței Artificiale și este antrenat special pentru interacțiunea dintre cetățeni și instituțiile din sectorul administrației publice. Scopul acestuia este să crească accesibilitatea serviciilor publice în mediul online și să contribuie la digitalizarea serviciilor publice.

Prezentarea oficială a chatbot-ului SCALE pentru reprezentanții autorităților publice va fi făcută printr-un eveniment online, marți, 30 mai 2023, de la ora 10.

Proiectul SCALE poate aduce beneficii considerabile atât cetățenilor, cât și autorităților. Mai exact, poate conduce la o creștere semnificativă a interacțiunii online între cele două părți, cu aproximativ 15%, iar timpul necesar pentru a accesa informații va fi redus cu cel puțin 50%. În cadrul acestui proiect, va fi dezvoltat un API care va facilita integrarea între chatbot-ul SCALE și alte aplicații, precum software-ul utilizat pentru gestionarea taxelor și aplicațiile de administrare a populației și identității.

Proiectul SCALE a obținut o finanțare nerambursabilă de 100.000 EUR prin proiectul DIH4AI, finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont Europa. SCALE are ca scop asigurarea unei interacțiuni digitale între cetățeni și administrațiile publice din România cu ajutorul unui robot inteligent.

Proiectul pilot s-a desfășurat în perioada octombrie 2022 – mai 2023 și urmărește să contribuie la asigurarea transformării digitale a sectorului public din România și la creșterea nivelului de digitalizare a serviciilor publice.

Despre HOLISUN

Holisun este unul dintre furnizorii privați de servicii de cercetare și dezvoltare aplicată din Europa Centrală și de Est, cu cea mai mare experiență în domeniu. Compania este situată în Baia Mare și are mai bine de 20 de ani de excelență în proiectele de cercetare și dezvoltare IT (sectorul guvernamental și privat al UE). De asemenea, oferă o gamă largă de servicii de dezvoltare software și web pentru instituțiile publice și private din Europa, Asia de Sud și Statele Unite.

Aceștia colaborează îndeaproape cu instituții publice, clienți corporativi, precum și IMM-uri pentru proiecte legate de Realitatea Augmentată, Inteligență Artificială, Cloud Computing, Educație, Sănătate, Automatizarea Proceselor de Afaceri. De asemenea, au dezvoltat propria gamă de produse, precum: AIDA CRM, AR Assistance, Holisun DMS System, Platforma Socrate de admitere pentru universități, LearnEscu, Airport Security și multe altele.

Despre Transilvania IT Cluster și Transilvania Digital Innovation Hub

Transilvania IT Cluster aniversează în această toamnă 10 ani de activitate și a reușit, de-a lungul timpului, să implementeze idei și propuneri ale comunității, să stabilească conexiuni la nivel european, național și local. Este orchestratorul Transilvania Digital Innovation Hub, consorțiu creat de principalii actori de inovare din regiunea de Nord-Vest a României cu scopul de a consolida ecosistemul regional de inovare și de a accelera procesul de transformare digitală a IMM-urilor și a sectorului public.

Transilvania IT Cluster sprijină companiile membre prin furnizarea de servicii specifice: solicitări și oferte de tehnologie, transfer tehnologic, participarea la evenimente de matchmaking și intermediere, servicii de sprijin pentru participarea IMM-urilor la programele de cercetare și inovare ale Comisiei Europene.