Despre noi

RODIH

RODIH este asociația reprezentativă a huburilor de inovare digitală din România

RODIH are un rol important în promovarea inovării și în facilitarea dialogului între DIH-urile regionale din țară și autoritățile publice la nivel local, regional, național și european.

Despre RODIH

Context

Importanța digitalizării și adoptarea transformării digitale au fost printre principalele subiecte discutate recent în Europa. Oportunitățile create de utilizarea noilor tehnologii digitale au fost văzute mai ales în ultima perioadă, când a trebuit să ne adaptăm la diferite condiții și să ne bazăm pe diverse instrumente digitale pentru a ne continua activitatea.

Cu toate acestea, datele pentru România sunt îngrijorătoare. Ultimele rapoarte DESI arată că suntem printre țările cu performanțe slabe în integrarea tehnologiilor digitale în economia națională. România ocupă locul 26 din 28 în UE în ceea ce privește digitalizarea. Totodată, România se situează pe locul 27 în rândul țărilor UE în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale de către companii. În același timp, IMM-urile din UE nu par să beneficieze în întregime de digitalizare.

Digitalizarea în Europa

Pe țări

53%

din companiile daneze

Pe sector

56%

din companiile IT

După mărime

58%

din companiile mari

Pe țară

8%

din companiile românești

Per sector

6%

din companiile de produse metalurgice

După mărime

20%

din IMM-uri

Despre DIH-uri

Hub-urile de Inovare Digitală adună și coordonează resursele de inovare și transformare digitală ale partenerilor din regiune, propun strategii pentru integrarea acestor capacități și contribuie activ, prin activitățile lor, la transferul de cunoștințe și tehnologii către beneficiarii finali. Ele acționează ca un punct unic de contact regional și întăresc ecosistemul de inovare.

Ele sunt concepute pentru a sprijini industria din Europa să facă pașii necesari pentru transformarea digitală și pentru a fi pregătită să facă față competiției din noua economie digitală. Hub-urile de Inovare Digitală oferă, de asemenea, servicii de inovare, acces la diverse programe de finanțare, instruire și dezvoltare a abilităților necesare pentru dezvoltarea și adoptarea tehnologiilor digitale. Hub-urile de Inovare Digitală sunt aliniate cu strategiile și documentele programatice ale Comisiei Europene, precum Noua Strategie pentru Industrie, Pactul Verde și Europa Digitală.

Europa digitală

Hub-urile de Inovare Digitală care vor primi finanțare prin noul program Europa Digitală (2021-2027) vor primi statutul de Hub-uri Europene de Inovare Digitală (EDIH). Centrele de inovare digitală vor juca un rol cheie în Cadru Financiar Multianual European pentru perioada 2021-2027 (Orizont Europa 2021-2027), fiind pilonul central pentru implementarea programului Europa Digitală.

Acestea vor contribui la asigurarea utilizării extinse și accesibile a tehnologiilor digitale avansate în economie și societate de către companii și sectorul public.

Consiliul European a aprobat, în decembrie 2020, un buget total de 7,5 miliarde de euro pentru Programul Europa Digitală, României fiindu-i alocată suma de aproximativ 38,55 milioane de euro pentru întreaga perioadă de implementare a programului (7 ani).