Proiecte
Inovație și digitalizare
THE Digital Innovation Hub in Transilvania este implicat într-o serie de proiecte inovatoare și de transformare digitală care aduc beneficii semnificative atât comunității de afaceri, cât și societății în ansamblu. Colaborăm strâns cu companii, start-up-uri, universități și alte organizații pentru a contribui la creșterea performanței și competitivității afacerilor și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor.
Proiecte în derulare
AI PRISM
AI-PRISM (soluții bazate pe AI centrate pe oameni pentru sectorul de producție) este un proiect care testează soluții de inteligență artificială axate pe angajați în industria de producție. Transilvania IT Cluster are în acest proiect rolul de a gestiona platforma AI-PRISM, prin intermediul căreia IMM-urile din spațiul european vor avea acces la componente și soluții de inteligență artificială pentru o producție centrată pe oameni.
DS2
DS2, un nou proiect finanțat de Comisia Europeană, are misiunea de a elimina barierele dintre industrii și de a debloca inovația colaborativă prin revoluționarea schimbului de date între sectoare. Coordonat de VTT, centrul de cercetare tehnică al Finlandei, proiectul reunește cercetători, dezvoltatori și factori de decizie pentru a crea o soluție standardizată care să permită partajarea complexă a datelor între industrii, într-un mod simplu și responsabil.
NZC Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighbourhoods
În contextul în care tranziția către neutralitatea climatică până în 2030 este o necesitate și având în vedere că clădirile rezidențiale reprezintă 78,3% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Cluj-Napoca, proiectul NZC Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighbourhoods propune un set integrat și cuprinzător de soluții pentru cartierele de blocuri de apartamente.
ENERGENIUS
Proiectul ENERGENIUS își propune să accelereze tranziția energetică prin valorificarea tehnologiilor de vârf, precum gamificarea, învățarea asistată de inteligență artificială și modelele avansate de servicii digitale. Prin utilizarea modelelor digitale twin și a tehnicilor de gamificare, proiectul se concentrează pe optimizarea managementului consumului de energie și pe creșterea eficienței energetice în multiple sectoare.
Prin colaborarea cu parteneri internaționali, inclusiv din Ucraina, ENERGENIUS urmărește să dezvolte soluții digitale accesibile, centrate pe cetățeni, care să revoluționeze modul în care energia este gestionată și conservată, stimulând inovația și sustenabilitatea în sectorul energetic.
SEISMEC
SEISMEC demonstrează conceptul de human centricity într-o gamă largă de sectoare industriale, la diferite dimensiuni și în diverse contexte socio-tehnice din UE.
Prin implicarea eficientă a muncitorilor în co-proiectarea și co-dezvoltarea noilor tehnologii, facilităm tranziția către un peisaj industrial bazat pe competențe și creativitate; un peisaj construit în jurul locurilor de muncă de înaltă calitate, sustenabile, care pune pe primul plan siguranța și satisfacția generală a muncitorilor.
ZeroW
Schimbările climatice. Insecuritatea alimentară. Un sistem alimentar global fragil. Toate aceste provocări sunt agravate de pierderea și risipa de alimente.
Dacă vrem să hrănim în mod durabil o populație mondială în creștere, trebuie să începem prin a combate pierderile și risipa de alimente – de la fermă până la furculiță. Despre asta este proiectul ZeroW.
Enterprise Europe Network
Prin intermediul acestui proiect, oferim servicii de internaționalizare și oportunități de parteneriate, finanțare și cooperare pentru IMM-urile din regiunea Nord-Vest. Acest proiect acoperă activitatea de internaționalizare și organizarea de evenimente de networking pentru IMM-uri.
Evoluție și dezvoltare
Suntem dedicați în continuare să identificăm și să implementăm soluții digitale disruptive care să aducă schimbări semnificative în societate și să stimuleze dezvoltarea durabilă a regiunii noastre.
Proiecte finalizate
EUHubs4Data
EUHubs4Data este o federație de referință în Europa pentru experimentarea și inovarea transfrontalieră bazată pe date.
Datorită EUHubs4Data, TEDIHT s-a conectat la ecosistemul european de Big Data și lucrează pentru valorificarea economiei datelor și a Spațiilor de Date Europene.
2023: Cluj Innovation Year
2023: Cluj Innovation Year este un program multisectorial cu unicul scop de a sprijini dezvoltarea sustenabilității și a inovației în ecosistemul de afaceri din România.Programul va include workshop-uri, sesiuni de formare, vizite de studiu, evenimente de împărtășire a bunelor practici, sesiuni de networking & matchmaking, tabără de inovare, toate dedicate sprijinirii companiilor românești din domeniile Digital Health, TIC și Industrie 4.0 pentru a-și crește competitivitatea, reziliența și a se extinde pe piețele internaționale.
8xS3 = Intelligent Romania
Trei dintre clusterele active în regiunea Transilvania, Transylvanian Furniture Cluster, Transylvania IT Cluster și Agro Transylvania Cluster, au răspuns dorințelor exprimate de companiile pe care le reprezintă prin crearea acestui proiect, ca o platformă pe care învață procesul de elaborare a politicilor publice alternative, având ca scop susținerea competitivității și inovației în mediul economic din țară.
Partener StartUp
Proiectul pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale și sprijinirea inițiativelor de afaceri în regiunea Nord-Vest a României, implementat de Transylvanian Furniture Cluster, în parteneriat cu CIVITTA, ARIES Transilvania, AgroTransylvania Cluster, Impact HUB București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Universitatea din Oradea. Scopul acestuia este de a sprijini antreprenorii începători prin intermediul cursurilor, formării, mentoratului și granturilor.
Dezvoltarea Clusterului de Mobilier Transilvan prin servicii de cercetare și inovare
Proiectul de cercetare a avut ca scop asigurarea sustenabilității clusterului prin dezvoltarea capacității de management a proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea unui produs nou (scaun static-dinamic) la nivelul clusterului, precum și furnizarea de servicii de suport pentru internaționalizarea membrilor TFC.
Transylvanian Furniture Cluster – Innovative Cluster of European Interest
Prin acest proiect, infrastructura laboratoarelor din cadrul clusterului a fost creată în parteneriat cu companiile membre ale clusterului. În plus, proiectul are o componentă de internaționalizare în scopul creșterii vizibilității clusterului atât la nivel național, cât și internațional, accesând piețe din Europa, Asia și Africa, precum și susținând membrii în intrarea și dezvoltarea relațiilor specifice activității lor în diverse piețe țintă.
BOWI
BOWI își propune să transfere cunoștințe în activitățile specifice ale celor 10 DIH-uri implicate în proiect. În cadrul acestui proiect, Transilvania DIH colaborează cu cele mai mari DIH-uri din UE, cum ar fi: TNO, VTT, RWTH și alte DIH-uri din țările vecine.
Acesta este un proiect care urmărește să creeze o abordare structurată a colaborării în Europa, care să sprijine utilizarea expertizei din hub-urile mature pentru a îmbunătăți contribuția pe termen lung a hub-urilor noi, să sprijine hub-urile noi în evoluția lor către maturitate și să exploreze o rețea de finanțare pentru colaborarea viitoare extinsă.
DIH squared
Acest proiect reprezintă cea mai mare rețea paneuropeană de Hub-uri de Inovare Digitală finanțată de programul H2020 și își propune să sprijine IMM-urile din Europa prin furnizarea de soluții în domeniul robotică și automatizare în companiile de producție, oferindu-le servicii precum: „Test before Invest”, oportunități de finanțare, dezvoltarea unui ecosistem inovator și cursuri / traininguri pentru dobândirea abilităților de digitalizare tehnică.
DIH ² crede în puterea roboticii de a transforma agilitatea producției în întreprinderile mici și mijlocii ( IMM-uri ) și de a conduce creșterea economică în toată Uniunea Europeană.
Cluj Future of Work
Scopul acestui proiect este de a crea un ecosistem de lucru pentru locurile de muncă actuale și viitoare din oraș, cu proiectarea unui viitor tehnologic, sigur, etic și durabil. Obiectivul proiectului este de a dezvolta abilități strategice pentru digitalizarea afacerilor, abilități de management și strategice pentru proprietarii de afaceri și angajații expuși fenomenului de automatizare, precum și crearea de noi lanțuri de valoare pentru industriile existente și emergente bazate pe digitalizare.
Better Factory
Better Factory oferă o metodologie prin care întreprinderile mici și mijlocii din domeniul producției pot colabora cu artiști pentru a dezvolta produse noi și personalizate. În același timp, furnizează tehnologie pentru ca aceste întreprinderi să devină sisteme cibernetice-fizice, transformându-le în facilități de producție agilă și eficientă, capabile să fabrice atât produse noi și personalizate, cât și cele existente.
Furniture Go International
FGOI va crea o Parteneriat Strategic European de Cluster care va intensifica cooperarea inter-regională între cluster-ele din industria mobilei și industriile conexe, în cadrul UE și în direcția a patru țări terțe, și anume SUA, Canada, Africa de Sud și Egipt. Parteneriatul va promova creșterea industrială și de afaceri, va sprijini excelența, antreprenoriatul, transferabilitatea și încrederea reciprocă între cluster-e și întreprinderile mici și mijlocii pe care le reprezintă.
INTRIDE
Abilități Soft, Digitale și Verzi pentru Designeri Inteligenți: Designerii ca Stimulatori Inovatori pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din sectorul de producție.
INTRIDE conduce crearea unei legături solide și a unei interacțiuni continue între instituțiile de învățământ superior, industrie și intermediari prin dezvoltarea unui curriculum comun al designerului cu abilități soft, digitale și verzi concepute ca stimulatori de inovație în activarea proceselor de inovare și gestionarea ecosistemului de colaborare.