Digital Talk: Inovarea digitală se face în comunitate

Povești reale despre cum colaborarea între mediul academic, cercetare și afaceri poate accelera transformarea digitală în România.

Pe 9 aprilie, la ABC Incubator (Cluj-Napoca), a avut loc Digital Talk, un eveniment organizat de Transilvania IT Cluster în cadrul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT). A fost o întâlnire dedicată dialogului deschis între antreprenori, cercetători și experți în digitalizare, dar și un prilej de a cunoaște povești de succes din proiectul TEDIHT.

Evenimentul a fost deschis de Bianca Muntean, coordonator TEDIHT și manager Transilvania IT Cluster, care a subliniat importanța colaborărilor între ecosistemele regionale pentru accelerarea transformării digitale. Agenda a inclus un panel de discuții, o sesiune de speed networking și un moment de networking informal. A fost organizat și un Tech Corner, unde beneficiarii proiectului au putut să își expună proiectele. Evenimentul a fost moderat de Laura Lămurean, manager PR & Comunicare la Transilvania IT Cluster.

Panel de discuții: digitalizarea, ca efort colectiv

Printre vorbitori s-au numărat beneficiari ai TEDIHT, precum Anca Goron (AVA Research), Daniel Maticu (River Company), Roman Cuciuc (Vending Technological Solutions), Radu Mărginean (Transilvania Quantum), dar și experți din cadrul consorțiului: Alexandru Roja (Transilvania IT Cluster), Oana Raita (INCDTIM), Anca Mărginean (UTCN) și Darius Bufnea (UBB).

Anca Goron a vorbit despre rolul important al TEDIHT în facilitarea colaborării dintre mediul academic și cel de afaceri – o relație care altfel se construiește cu greu. A făcut și o paralelă cu  acea zicală celebră, ”e nevoie de un sat ca să crești un copil”, spunând că e nevoie de o comunitate ca să ”crești” un start-up, să îl aduci la nivel de companie și chiar la nivel de ”unicorn”.

Darius Bufnea a completat ideea: „Acest proiect este una dintre puținele oportunități în care universitățile pot scoate munca din laboratoare și o pot aduce în concret, în mediul real.”

Prof. Anca Mărginean de la UTCN a adăugat că parteneriatul aduce câștiguri reale ambelor părți, pentru că și firmele vin cu idei noi, cu întrebări, cu provocări. „Universitatea înțelege ‘pe viu’ problemele industriei, care altfel rămân teoretice. România are o șansă reală să recupereze decalajele dacă susținem astfel de colaborări.”

Când tehnologia e scumpă, dar parteneriatul o face accesibilă

Radu Mărginean de la Transilvania Quantum este un exemplu mai aparte de beneficiar din proiect, prin prisma activității sale. El a explicat că lucrează în zona de software pentru calculatoare cuantice, însă a lucrat cu cei de la INCDTIM, în cadrul TEDIHT, să ruleze un algoritm cuantic pe un device real. În România nu există un calculator cuantic, însă la INCDTIM au avut acces la un device apropiat – astfel că au petrecut zeci de ore în laborator și au avansat extrem de mult, cum nu ar fi reușit pe cont propriu. Cercetătorii INCDTIM au fost la rândul lor interesați de proiect și să lucreze împreună în continuare, chiar dacă teoretic programul s-a încheiat.  

Oana Raita completează, precizând că această colaborare a fost un caz de servicii croite după ”materialul clientului”, pentru că au aflat ce nevoi are acesta abia după ce s-au cunoscut. ”Suntem deschiși spre nevoie și nu o descoperim neapărat la interviu, începem să o descoperim după discuții, după ce lucrăm împreună, după ce petrecem timp împreună”, a spus ea. ”Este un parteneriat de cursă lungă, și noi avem de învățat de la beneficiarii TEDIHT, avem nevoie și de parteneri pe proiecte de cercetare. Noi facem inovare, nu neapărat digitalizare”, a mai spus Oana, adăugând că punem la dispoziție nu doar aparate și echipamente, ci și experții, care oferă ghidaj, lucru foarte important. ”Livrăm servicii în consorțiu, ca parteneri, suntem complementari”.

Reprezentantul River Company, Daniel Maticu, a mărturisit că, în condițiile în care compania lor este una din domeniul industrial, pentru ei componenta de digitalizare a fost lăsată deoparte. La un moment dat, totuși, și-au dat seama, cu ajutorul partenerilor, că trebuie să țină cont și de acea componentă – pentru că îi poate ajuta să se dezvolte, să devină mai competitivi, să înțeleagă mai bine și mai repede decât concurența nevoile clienților.

Daniel Maticu a vorbit și despre scorul obținut în urma auditului de maturitate digitală, care la începutul colaborării cu TEDIHT era de 26%, iar în acest moment este de 76%, mult peste media industriei în care activează. 

Alexandru Roja, expertul care s-a ocupat de River Company, a spus că deschiderea de care a dat dovadă compania a fost foarte importantă pentru succesul colaborării: ”Au discutat deschis despre nevoile lor și noi am încercat să le deservim cât mai bine aceste nevoi.”

Darius Bufnea a intervenit cu un mesaj puternic: „Avem nevoie de educație. De învățare. Firmele trebuie să înțeleagă că dacă nu adoptă tehnologiile, o vor face alții și le-o vor lua înainte.” 

Discuția s-a încheiat cu reprezentantul Vending Technological Solutions, Roman Cuciuc, nou intrat în proiect, în Apelul 3, care este deschis în prezent. Roman a recunoscut că în ziua de azi un business trebuie să fie competitiv, că nu se mai bazează doar pe oameni, ci ajută foarte mult și tehnologia, automatizările – nu mai merg procesele manuale, în majoritatea cazurilor. El a mai spus că, pe cont propriu, nu ar avea nici capacitatea de a utiliza inteligența artificială la maximum. ”Avem nevoie de experți care să ne ghideze – mai ales în domenii precum AI și securitate cibernetică.”, a concluzionat el.

Concluzia? Inovarea se face în echipă

Digital Talk a fost o demonstrație clară că inovarea reală are loc atunci când mediile se unesc – când antreprenorii vor să învețe, când universitățile ies din mediul lor, când cercetarea se pune în slujba industriei și invers. Iar în mijlocul acestui efort, TEDIHT joacă un rol esențial: pune împreună resurse, oameni și viziune pentru a construi ecosisteme digitale solide, relevante și sustenabile.